Ραφήνα Πικέρμι, Περιφέρεια, Ελλάδα, Κόσμος, Αθλητικά, Πολιτισμός, Αγορά, Αγγελίες, Web TV

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Θεολογική Σχολή Χάλκης, ένα πλέγμα ιδεών που δείχνει το μέλλον

Στην κατάμεστη αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του νέου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χτες η παρουσίαση του βιβλίου «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης: το κτίριο και η αποκατάστασή του», έκδοση που παρουσιάζει τα πορίσματα του ερευνητικού έργου ομάδας 26 καθηγητών και 26 μεταπτυχιακών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία άρχισε τον Ιανουάριο του 2012, με τη σχετική μελέτη να κατατίθεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μάιο του 2013.Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση, από τον μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, του μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε. «Χαιρετίζομεν εκ της Βασιλευούσης την παρουσίασιν της λίαν κατατοπιστικής και εμπεριστατωμένης εκδόσεως “Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης: το κτίριο και η αποκατάστασή του”, ως και πάντας τους συμμετέχοντες εις αυτήν αγαπητούς επιστήμονας και ειδικούς, αλλά και απλούς ακροατάς, και προσκαλούμεν και αύθις πάντας εις συστράτευσιν εντονωτέρων δεήσεων προς τον Κύριον των δυνάμεων».


Τον διαδέχτηκε στο βήμα ο Νικόλαος Μαρινάκος, υπεύθυνος χορηγιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος, στον σύντομο χαιρετισμό του, σημείωσε ότι η θρησκεία και η ορθόδοξη παράδοση αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. «Η Εθνική Τράπεζα δεν βοηθά μόνο την κτιριακή ανοικοδόμηση. Βοηθά την ανοικοδόμηση της σύγχρονης ιστορίας του ελληνισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτενέστερη ήταν η ομιλία του Γιάννη Μυλόπουλου, καθηγητή του ΑΠΘ και προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ (στη φωτό με τον μητροπολίτη Αμορίου κ. Νικηφόρο), ο οποίος ανέφερε: «Το έργο αυτό (σ.σ. των καθηγητών και των μεταπτυχιακών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής) έγινε με την προσφορά του ΑΠΘ, προσφορά ανιδιοτελή, προσφορά αφιλοκερδή, προσφορά μη κερδοσκοπική. Ήταν μία σημαντική στιγμή για το πανεπιστήμιό μας. Ένα πανεπιστήμιο που δεν υπάρχει μόνο για να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, αλλά για να υπηρετεί την ίδια την παράδοση, την ίδια την ιστορία, τον ίδιο τον πολιτισμό. Το πόνημα αυτό κατατέθηκε στις 29 Μαΐου του 2013, ημέρα συμβολική, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να το παραδώσουμε στο κοινό». Και κατέληξε: «Αν το ίχνος που αφήνουμε πίσω μας είναι το έργο μας, εμείς, ως πανεπιστήμιο, αφήνουμε αυτό το ίχνος, αυτή τη μελέτη, αυτή την έκδοση».

Από τη μεριά της, η κυρία Χαστάογλου-Μαρτινίδη αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την ανάλυση, την αποτύπωση και την αξιολόγηση του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνοντας πως η ομάδα εργασίας ακολούθησε τις επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές που εφαρμόζονται σήμερα στην αποκατάσταση και στην επανάχρηση ιστορικών μνημείων. «Με την προσέγγιση αυτή επιδιώξαμε να παραδώσουμε στο Πατριαρχείο μία υποδειγματική μελέτη ανάλυσης, αποτύπωσης και τεκμηρίωσης, η οποία να αντιστοιχεί στη σημασία αυτού του ιστορικού μνημείου-συμβόλου της ελληνορθόδοξης εκπαιδευτικής παράδοσης της Πόλης», συμπλήρωσε.


Τις βασικές αρχές επανασχεδιασμού και αναβάθμισης της Σχολής ανέπτυξε στην εισήγησή της η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Αναστασία Λαδά, αναλύοντας παράλληλα τις προτάσεις επανάχρησης ή και ένταξης νέων χρήσεων, όπως, για παράδειγμα, νέων πλατειών με κτίσματα ή μιας καινούργιας βιβλιοθήκης στην οποία θα αρχειοθετείται το πλούσιο υλικό της σχολής, αποτελώντας σημείο έρευνας μελετητών.

Εκτενή αναφορά στην ιστορία της Σχολής έκανε ο Σάββας Τσιλένης, δρ αρχιτέκτων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενώ τις εισηγήσεις έκλεισε ο ο Κώστας Γαβρόγλου, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος σημείωσε: «Η έκδοση αυτή ήταν μια ιδιότυπη, ιδιόμορφη, δύσκολη έκδοση. Πρόκειται για ένα υπόδειγμα εκδοτικής αρτιότητας του ΑΠΘ». Και υπογράμμισε: «Η ζωή των Ρωμιών της Πόλης περιλαμβάνει και το χωρικό αποτύπωμά τους. Ένα από αυτά είναι και η Χάλκη, κράμα ορθοδοξίας, ελληνισμού και οικουμενισμού. Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι ένα κτίριο παλιό, δεν είναι ένα ιστορικό κτίριο. Είναι ένα πλέγμα ιδεών που δείχνει το μέλλον».


Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Έλλη Στάη.

dailythess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο κάθε σχολιαστής φέρει και την ευθύνη του σχολίου που γράφει και αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε συνέπειες εφόσον αυτό είναι υβριστικό η συκοφαντικό ή ελεγχόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε , εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σχόλιο που αναρτήθηκε τον προσβάλλει , τον συκοφαντεί κλπ. δεν επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στη διεύθυνση pikermirafinanews@gmail.com