Ραφήνα Πικέρμι, Περιφέρεια, Ελλάδα, Κόσμος, Αθλητικά, Πολιτισμός, Αγορά, Αγγελίες, Web TV

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα

539 π.Χ : Ο Βασιλιάς Κύρος ο Μέγας της Περσίας απελευθερώνει τους Εβραίους της Βαβυλώνας, μία πράξη που θεωρείται από τις πρώτες διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
1346 - Μάχη του Νέβιλ Κρος: ο βασιλιάς Δαυίδ Β' της Σκωτίας συλλαμβάνεται από τον Εδουάρδο Γ' της Αγγλίας κοντά στο Ντέραμ και φυλακίζεται στον Πύργο του Λονδίνου για 11 χρόνια.
1604 - Το Αστέρι του Κέπλερ κάνει την εμφάνισή του και είναι λαμπρότερο από τα άλλα, στον αστερισμό του Οφιούχου (είναι το τελευταίο σούπερ νόβα που παρατηρήθηκε στο γαλαξία μας).
1760 : Γεννήθηκε ο Κλοντ Ανρί ντε Σεν-Σιμόν, Γάλλος πρώιμος σοσιαλιστής θεωρητικός, η φιλοσοφική και πολιτική σκέψη τού οποίου έθεσε τα θεμέλια πολλών φιλοσοφικών θεωριών του 19ου αιώνα και κυρίως του Μαρξισμού, του Θετικισμού, και της επιστήμης της Κοινωνιολογίας. (Θαν. 19/5/1825)
1797 - Συνθήκη του Κάμπο - Φόρμιο, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι προσαρτήθηκαν στη Γαλλία.

1814 : Εννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ζυθοπλημμύρα στο Κεντρικό Λονδίνο. Προκλήθηκε όταν διερράγη μία μεγάλη δεξαμενή με μπύρα στη ζυθοποιία Μάιοξ και το περιεχόμενό της χύθηκε στο δρόμο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά από τα παρακείμενα σπίτια, σε μια από τις φτωχογειτονιές της αγγλικής πρωτεύουσας.
1849 : Πέθανε ο Φρεντερίκ Σοπέν, γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας. (Γεν. 1/3/1810)
1860 : Γεννήθηκε ο Διονύσιος Λαυράγκας, κεφαλλονίτης μουσουργός, από τους βασικούς εκφραστές της Εθνικής Σχολής. (Ελληνική Σουίτα, Διδώ) (Θαν. 18/7/1941)
1864 : Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.
1888 - Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1909 - Καταστέλλεται κίνημα των κατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες και από τις δυο μεριές.
1912 - Ο Ελληνικός Στρατός (IV Μεραρχία) απελευθερώνει τη Νάουσα. Ελληνικές δυνάμεις εισέρχονται στα Γρεβενά.
1915 : Γεννήθηκε ο Άρθουρ Μίλερ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. (Ο θάνατος του εμποράκου, Οι μάγισσες του Σάλεμ, Ψηλά από τη γέφυρα) (Θαν. 10/2/2005)
1915 : Η Βρετανία προσφέρει την Κύπρο στην Ελλάδα για να την παρακινήσει να εξέλθει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικαλούμενη την ουδετερότητα της Ελλάδας, η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη αρνείται την προσφορά.
1918 - Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1918 - Γεννήθηκε η Ρίτα Χέιγουορθ, Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια
1920 - Γεννήθηκε ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, Αμερικανός ηθοποιός
1931 - Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1937 - Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1938 : Πέθανε ο Καρλ Κάουτσκι, γερμανός πολιτικός και από τους θεωρητικούς της σοσιαλδημοκρατίας. (Γεν. 16/10/1854)
1941 - Δύο Λόχοι Γερμανικού Στρατού εκτελούν 250 κατοίκους των χωριών Aνω και Κάτω Κερδύλια του Νομού Σερρών σε αντίποινα για το φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη. Το γεγονός είναι γνωστός ως η Σφαγή των Κερδυλίων.
1945 - Πλήθη συρρέουν στην Πλατεία Πλάτσα ντε Μάγιο της Αργεντινής, απαιτώντας την απελευθέρωση του Χουάν Περόν. Θεωρείται η ημερομηνία αυτή ως η γένεση του περονισμού.
1956 - Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1959 - Η νοτιοαφρικανική εταιρεία «Ντε Μπέερς» ανακοινώνει την κατασκευή του τεχνητού διαμαντιού.
1973 - Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Τα Καλύτερα μας Χρόνια», με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
1977 - Έπειτα από αγωνία 5 ημερών, Δυτικογερμανοί κομάντος κάνουν έφοδο σε αεροσκάφος της «Λουφτχάνσα» στο οποίο είχε γίνει αεροπειρατεία στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, απελευθερώνοντας και τους 86 ομήρους και σκοτώνοντας 3 από τους 4 Παλαιστίνιους αεροπειρατές (προηγουμένως είχαν σκοτώσει τον πιλότο).
1979 - Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1981 - Διεξάγονται Ευρωεκλογές για πρώτη φορά και με συμμετοχή της Ελλάδας (στην Ελλάδα διεξάγονται μία ημέρα μετά, συμπίπτοντας με τις βουλευτικές).
1989 - Ισχυρότατος σεισμός 7,1 Ρίχτερ πλήττει το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ με 67 νεκρούς , 2.500 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές (ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε την Καλιφόρνια από το 1906).
1992 - Πέθανε ο Ορέστης Λάσκος, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος
1994 - Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997 - Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.
1999 - Πέθανε η Μέμα Σταθοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
2006 - Αμερικανοί και Ρώσοι φυσικοί ανακοίνωσαν ότι παρήγαγαν το βαρύτερο γνωστό στοιχείο, το ουνουνόκτιο, με ατομικό αριθμό 118.
roykoymoykoy.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο κάθε σχολιαστής φέρει και την ευθύνη του σχολίου που γράφει και αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε συνέπειες εφόσον αυτό είναι υβριστικό η συκοφαντικό ή ελεγχόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε , εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σχόλιο που αναρτήθηκε τον προσβάλλει , τον συκοφαντεί κλπ. δεν επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στη διεύθυνση pikermirafinanews@gmail.com