Ραφήνα Πικέρμι, Περιφέρεια, Ελλάδα, Κόσμος, Αθλητικά, Πολιτισμός, Αγορά, Αγγελίες, Web TV

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Αντώνης Παλπατζής στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής

Πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με κύρια θέματα ...
τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2016, τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες και χιονοπτώσεις-παγετό κατά την τρέχουσα περίοδο καθώς και δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμού.

Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, έκανε μια συνοπτική αναφορά στην αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε επισημαίνοντας ότι ο φετινός απολογισμός ήταν θετικός για την περιοχή της ΠΕΑΑ, παρόλο ότι οι πυρκαγιές ήταν περισσότερες από πέρυσι. Τόνισε δε ότι η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε για να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα με υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα σε όποιο συμβάν της ζητήθηκε. Παράλληλα, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Δήμους και εθελοντές) που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής για την αποτελεσματικότητά τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, παρουσίασε συνοπτικά τις εργολαβίες (καθαρισμός ρεμάτων, καθαρισμός και συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών), τα αντιπλημμυρικά έργα (Δήμοι Παιανίας, Ωρωπού, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Διονύσου, Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης) και τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας (Βουρλέζα Πόρτο Ράφτη, Ασωπός Ποταμός, Ρέμα Ροδόπολης) που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Τονίστηκε δε ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής για τις χιονοπτώσεις έχει ήδη ολοκληρωθεί.


Ακολούθησε αναφορά στις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσά τους, για να μπορέσουν να πετύχουν στο δύσκολο έργο με το οποίο έχουν επιφορτιστεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν όλοι οι φορείς να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του φετινού χειμώνα.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, από πλευράς εμπλεκομένων υπηρεσιών, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα. Τόνισε ότι ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο συμβάν που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει καθοριστικά τον καθημερινό τρόπο ζωής των πολιτών. Ανέφερε επίσης, ότι η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με εντολή της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου προχώρησε στην επανεξέταση των απαιτούμενων ενεργειών σχεδιασμού και δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι σύντομα θα δρομολογηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής ασκήσεις επί χάρτου σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων (Δήμοι, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κλπ.) επισημαίνοντας την παρουσία εξειδικευμένων στελεχών του ΟΑΣΠ που θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους φορείς πριν και μετά την εκδήλωση του σεισμού.

Αμέσως μετά ακολούθησε τοποθέτηση των Διοικητών των Π.Υ. Αθηνών και Ανατολικής Αττικής κ.κ. Μιχάλη Ανδριόπουλου και Σπύρου Πέτρου αντίστοιχα, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψης του ΟΑΣΠ κα Χ. Γκουντρομίχου, η οποία έκανε εκτεταμένη αναφορά σε θέματα που σχετίζονται με τον απαιτούμενο σχεδιασμό των ΟΤΑ και ειδικότερα στον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και τον προσδιορισμό των χώρων καταφυγής.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των Δήμων (από τον Δήμαρχο Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης, τους Αντιδημάρχους Αχαρνών, Κρωπίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Ραφήνας – Πικερμίου, Λαυρεωτικής, Σπάτων – Αρτέμιδας, Μαραθώνα, τους Εντεταλμένους Συμβούλους Πολιτικής Προστασίας των δήμων Μαρκοπούλου, Σαρωνικού, τους υπεύθυνοι Π.Π. των Δήμων Διονύσου και Ωρωπού, τα στελέχη του ΣΠΑΠ και του ΣΠΑΥ), υπηρεσιακούς παράγοντες (τον Δασάρχη Πεντέλης, εκπρόσωπους Αστυνομικών Διευθύνσεων Δυτικής Αττικής, Βορειοανατολικής Αττικής, Νοτιοανατολικής Αττικής, εκπρόσωπο της ΕΜΥ) καθώς και από μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Αττική, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο, έκαναν απολογισμό των δράσεών τους και ανέπτυξαν τον σχεδιασμό τους για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.
Αναλυτικά στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Ζαχαρίας Πελέκης, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λαυρίου, Κρωπίας, Νέας Μάκρης, Οινοφύτων καθώς και από τον 12οΠΣ, τον 9οΠΣ και τον 6οΠΣ (Θρακομακεδόνες), εκπρόσωποι των τμημάτων Τροχαίας Ν. Ιωνίας, Καπανδριτίου, Κερατέας, Αττικής Οδού, εκπρόσωποι από τα Λιμεναρχεία Ραφήνας και Λαυρίου, εκπρόσωπος από τη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωπος από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής, εκπρόσωποι Π.Π. Δήμων Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά, από τη 2ηΔ.Υ.ΠΕ, από την ΥΠΑ (Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών), στελέχη του ΟΑΣΠ, της ΔΕΣΕ, της ΔΚΕΣΟ, της ΔΕΔΗΕ, της ΕΥΔΕ (ΛΣΕΠ), ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ και από τον Σύλλογο Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος.

Σημαντική εκπροσώπηση στη συνεδρίαση είχαν και οι εθελοντικές οργανώσεις της Ανατολικής Αττικής (Εθελοντική Ομάδα ΔΚ Βούλας, Εθελοντική Ομάδα ΠΠ Κουβαρά, Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής - ΕΔΑΣΑ, Όμιλος Φίλων του Δάσους, Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά, Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, Μονάδα Αντιμετώπισης Κινδύνων Ιπποκράτειος Πολιτεία, Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού – Αχαρνών, Σωματείο Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου, Ε.Ο.Μ.Α.Κ., Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Διάσωσης Βαρυμπόμπης, Ελληνική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο κάθε σχολιαστής φέρει και την ευθύνη του σχολίου που γράφει και αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε συνέπειες εφόσον αυτό είναι υβριστικό η συκοφαντικό ή ελεγχόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε , εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σχόλιο που αναρτήθηκε τον προσβάλλει , τον συκοφαντεί κλπ. δεν επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στη διεύθυνση pikermirafinanews@gmail.com