Ραφήνα Πικέρμι, Περιφέρεια, Ελλάδα, Κόσμος, Αθλητικά, Πολιτισμός, Αγορά, Αγγελίες, Web TV

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου στο Eurocities Social Affairs Forum για το προσφυγικό

Χαιρετισμό απηύθυνε σήμερα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την έναρξη του EurocitiesSocialAffairsForumμε θέμα "Welcomingrefugees: acitychallenge", που συνδιοργανώνει από τις 17 ως τις 19 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης,και το δίκτυο πόλεων EUROCITIES.
Στην παρέμβαση της, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για φαινόμενο που σήμερα αναμορφώνει την Ευρώπη, θέτοντάς την ενώπιον των ευθυνών της – το προσφυγικό / μεταναστευτικό.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την τοποθέτηση της Περιφερειάρχη:

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί σπουδαία πρωτοβουλία, η οποία ξεχωρίζει για δύο λόγους. Καταρχήν, για τον τρόπο που διατυπώνεται το θέμα της : "Welcoming refugees: a city challenge". Επειδή οι λέξεις κάθε άλλο παρά ουδέτερες είναι, η επιλογή του ρήματος welcome, και όχι κάποιου άλλου, ίσως πιο τεχνοκρατικού, εκπέμπει ευθύς εξαρχής ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα από το Ελσίνκι ως την Αθήνα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι παρείσακτοι στις τοπικές κοινωνίες.
Πρόκειται για μια θέση στον αντίποδα των ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών. Είναι μια σαφής απάντηση στα κλειστά σύνορα και τους φράκτες.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είναι σπουδαία τούτη η συνάντηση, είναι το γεγονός ότι εγγράφεται στη συλλογική προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις που θέτει επιτακτικά τα τελευταία χρόνια το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο.
Προκλήσεις που κατέδειξαν αδυναμίες, ολιγωρίες, καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ανέδειξαν όμως παράλληλα και το μεγάλο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών, μέσα από τη συνεργασία των Τοπικών Αρχών με τους πολίτες, με τις ΜΚΟ, να δώσουν λύσεις, έστω και με πενιχρούς πόρους και λίγα μέσα, στις άμεσες ανάγκες χιλιάδων συνανθρώπων μας, σε ό,τι αφορά ζητήματα στέγασης, διατροφής, υγείας.
Έχουμε αποκτήσει αρκετή εμπειρία για να σκιαγραφήσουμε τα επόμενα βήματα. Τρία βήματα προς έναν στόχο : να καταστούν οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές παράγοντες - κλειδιά για την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής, κοινής προσέγγισης, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών.
Βήμα πρώτο. Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πρέπει να καθιερωθεί το δικαίωμα των Τοπικών Αρχών να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις και τις πολιτικές, τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν – είτε πρόκειται για την υποδοχή είτε για τη δυνατότητα πρόσβασης των προσφύγων / μεταναστών στην αγορά εργασίας.
Βήμα δεύτερο. Οι Περιφερειακές Αρχές πρέπει να έχουν απευθείας πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στα ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το AMIF, δηλ. το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.
Βήμα τρίτο. Συντονισμός της δράσης μας, μέσω της οικοδόμησης συνεργειών. Συνεργειών μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, των Τοπικών και των Περιφερειακών Αρχών.
Γιατί η αντιμετώπιση των θεμάτων που θέτει όχι μόνο η υποδοχή αλλά περαιτέρω, η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών, αποτελεί μια διαδικασία διαρκείας, την οποία δεν μπορεί να τη φέρει σε πέρας ένα μόνο επίπεδο διακυβέρνησης.
Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει καθοριστικά η πρωτοβουλία, φέτος τον Απρίλιο, του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για τη δημιουργία Δικτύου Αλληλεγγύης ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Γιατί ακριβώς τέτοιες συνέργειες, ενδεχομένως και με Περιφέρειες, αποτελούν το μέσο για να μετατρέψουμε αυτό που κάποιοι αποκαλούν «κρίση» σε ευκαιρία.
Να μετατρέψουμε όπως τόνιζε ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, τη συναναστροφή με ανθρώπους και συμπεριφορές διαφορετικές, σε έναν από τους «κύριους μηχανισμούς της προόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο κάθε σχολιαστής φέρει και την ευθύνη του σχολίου που γράφει και αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε συνέπειες εφόσον αυτό είναι υβριστικό η συκοφαντικό ή ελεγχόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε , εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σχόλιο που αναρτήθηκε τον προσβάλλει , τον συκοφαντεί κλπ. δεν επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στη διεύθυνση pikermirafinanews@gmail.com