Ραφήνα Πικέρμι, Περιφέρεια, Ελλάδα, Κόσμος, Αθλητικά, Πολιτισμός, Αγορά, Αγγελίες, Web TV

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Μακρής "Κάποιοι Δημοτικοί Άρχοντες το επαναλαμβάνω θέλουν να μην αναδειχθεί η ιστορία των Λιγνιτωρύχων γι΄ αυτό τους προκαλώ"

Να απαιτήσουν οι κάτοικοι του οικισμού της Διασταύρωσης η πινακίδα που θα αναρτηθεί να γράφει Κλειστό Γυμναστήριο Λιγνιτωρύχων Διασταύρωσης.



Την Άνοιξη του 2009 σε συνέδριο των Ελλήνων Βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη, πρύτανης  Ιταλικού Πανεπιστημίου στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Εσείς οι Έλληνες εάν θέλετε να μεγαλουργήσετε πρέπει να ξαναστραφείτε πίσω στην Ιστορία σας και τον Πολιτισμό σας. Μόνο που θα πρέπει να βρείτε τους κατάλληλους ηγέτες».

Μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης μας δίνεται η  ευκαιρία να επικοινωνούμε άμεσα μεταξύ μας ,να ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον και από αυτή την επικοινωνία να ενημερώνονται χιλιάδες συμπολίτες μας για πολλά θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράζουμε τις απόψεις μας ,τις θέσεις μας για πολλά ζητήματα που μας αφορούν, να κρίνουμε ο ένας τον άλλον κι ακόμα να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση μεταξύ μας όταν δεν συμφωνούμε. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία και πρέπει να το επιδιώκουμε.
Με αφορμή τα εγκαίνια του Κλειστού  Γυμναστηρίου στο Νοσοκομείο ΤΑΩ της Διασταύρωσης ξέσπασε μια ήπια αντιπαράθεση μεταξύ εμού και της Δημοτικής Αρχής ,η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να ασχοληθούν αρκετά μέσα του ηλεκτρονικού τύπου αλλά και πολίτες μέσω των προσωπικών τους ιστοσελίδων να παρέμβουν και να εκφράσουν την γνώμη τους. Αυτό κατά την άποψή μου είναι πολύ θετικό και προάγει την Δημοκρατία.
Ευχαριστώ τις ιστοσελίδες και τους συμπολίτες μου όλους ανεξάρτητα με τίνος το μέρος τάσσονται. Μου δίνουν όμως την αφορμή να απαντήσω σε αρκετά ζητήματα που προέκυψαν. Προκάλεσα την Δημοτική να μιλήσει για την ταμπακιέρα και όχι για την πατρότητα του Γυμναστηρίου όπως κάποιοι έγραψαν. Και  η ταμπακιέρα είναι τα Μουσεία των ΛΥΓΝΙΤΩΡΥΧΩΝ ,του Νοσοκομείου ΘΡΥΛΟΣ των Φυματικών ΤΑΩ Πεντέλης και των Παιδικών Παιχνιδιών της ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ. Για τα Μουσεία δεν  ακούστηκε στα εγκαίνια ούτε μια λέξη.
Κάποιοι Δημοτικοί Άρχοντες το επαναλαμβάνω θέλουν να μην αναδειχθεί η ιστορία των Λιγνιτωρύχων γι΄ αυτό τους προκαλώ.  Ας δηλώσουν ξεκάθαρα την θέση τους .Είναι δημοκρατικό δικαίωμα τους. Τώρα ποιος υπέδειξε το κτήριο του Γυμναστηρίου το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών αυτού του κειμένου. Όμως ποιος ξενάγησε ποιόν στον χώρο του Νοσοκομείου είναι ένα καλό ερώτημα.
Στα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου  περίμενα να ακουστεί ένα ευχαριστώ στον Υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ τον κ. Ζώτο που παρίστατο και παραχώρησε τον χώρο καθώς επίσης και στον Αντιπεριφερειάρχη κ.Πέτρο Φιλίππου που παρίστατο και ο οποίος με 2 έγγραφά του και μια δήλωση στο  www.rpn.gr  έχει δηλώσει ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει  τα Μουσεία ,αρκεί ο Δήμος να διαβιβάσει την μελέτη του έργου ,η οποία δεν θα στοιχήσει ούτε ένα ΕΥΡΩ διότι μπορεί να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Δημοσιεύθηκε ότι ο Αθλητισμός έχει προτεραιότητα και όχι ο Πολιτισμός….
 Απαντώ ως αθλητής (6 φορές Πανελληνιονίκης στην Πυγμαχία και μία στον στίβο με διακρίσεις στα 800 και 1500μ. και λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου )και ως ερευνητής(έχω υποδείξει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του  Υπ. Πολιτισμού  εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους σε Πικέρμι και Ραφήνα.
  Ο Αθλητισμός είναι τμήμα του Πολιτισμού. Ο Πολιτισμός είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Ο Πολιτισμός μας βοηθά να έχουμε ποιότητα ζωής .Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολιτιστική κρίση η οποία οδήγησε στην οικονομική.  Αυτό το δημοσίευμα, με όλο μου τον σεβασμό είναι άστοχο. Ειπώθηκε ότι ένα μουσείο θέλει πολλά χρόνια για να στηθεί. Μεγάλη  ανακρίβεια!!! Όταν ζήτησα από τον Δήμο Κύμης να ιδρύσει Μουσείο των Λιγνιτωρύχων ,σε 6 μήνες βρήκε χώρο και εκθέματα και λειτούργησε. Σε λίγους μήνες η Δημοτική Αρχή της Ραφήνας βρήκε χώρο και εκθέματα και λειτούργησε το Μουσείο των Τριγλιανών.  Στην περίπτωση των Μουσείων που διεκδικώ και ο χώρος υπάρχει και τα εκθέματα υπάρχουν. Γιατί εδώ και 2 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα; Γιατί κάποιοι δεν θέλουν. Τους ενοχλεί. Ο λόγος; Ρωτήστε τους…..
Όσο για την πατρότητα  του κλειστού γυμναστηρίου θέλω να πω τα εξής: Όλοι θέλουν να την αποκτήσουν με σκοπό να την αξιοποιήσουν για την ατομική προβολή  τους και φυσικά οι ασχολούμενοι με τα κοινά για συλλογή ψήφων στις επόμενες δημοτικές εκλογές αυτό είναι γνωστό σε όλους. Στην Ελλάδα ζούμε. 
Σε ποιους ανήκει η πατρότητα του συγκεκριμένου κτηρίου κι όλων των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου αξιότιμοι δημοτικοί άρχοντες; Σε μένα, σε εσάς ,σε ποιους; Σε κανέναν μας.. Ανήκει σε εκείνους που τα κατασκεύασαν. Στους μαστόρους ,τους εργάτες, στην εργατική τάξη. Όλες οι δεκάδες αυτές κατασκευές είναι ποτισμένες με τον ιδρώτα και το αίμα αυτών. Πάνω από 100 μάστορες και εργάτες δούλεψαν σε αυτό το τεράστιο έργο από το 1970 μέχρι το 1977 που ολοκληρώθηκε και που σήμερα φθείρεται και ρημάζει .Το 80% εξ αυτών ήταν λιγνιτωρύχοι. Δεκάδες απ΄αυτούς ήταν ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών. Δούλεψαν για να ζήσουν την οικογένεια τους ,αλλά και να συμπληρώσουν τα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν. Πολλοί ξαναγύρισαν  στον ιερό αυτό τόπο για να δουλέψουν στην επιφάνεια κατασκευάζοντας τα κτήρια του νοσοκομείου. Πριν από 40 χρόνια δούλευαν στις στοές που βρίσκονται κάτω από τα κτήρια και σε βάθος 45 μέτρων. Δούλευαν σε αντίξοες συνθήκες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Πολλοί ακρωτηριάστηκαν ,τραυματίστηκαν σοβαρά. Άλλοι ασθένησαν από τις επαγγελματικές ασθένειες και είχαν πρόωρο θάνατο.
Σε αυτούς ανήκει η πατρότητα και σε κανέναν άλλο. Συνηθίζεται σε κτίρια να δίνονται ονόματα. Να απαιτήσουν οι κάτοικοι του οικισμού της Διασταύρωσης η πινακίδα που θα αναρτηθεί να γράφει Κλειστό Γυμναστήριο Λιγνιτωρύχων Διασταύρωσης.

Δημήτρης Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο κάθε σχολιαστής φέρει και την ευθύνη του σχολίου που γράφει και αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε συνέπειες εφόσον αυτό είναι υβριστικό η συκοφαντικό ή ελεγχόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε , εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σχόλιο που αναρτήθηκε τον προσβάλλει , τον συκοφαντεί κλπ. δεν επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στη διεύθυνση pikermirafinanews@gmail.com