Ραφήνα Πικέρμι, Περιφέρεια, Ελλάδα, Κόσμος, Αθλητικά, Πολιτισμός, Αγορά, Αγγελίες, Web TV

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ν. Καρδούλας : Ένα ανακριβές και ανεπαρκές μοντέλο σύμφωνα με τους εκδότες του, δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ

🔹 Τις 2 προηγούμενες ημέρες μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο δημοσίευσε έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, που εκτιμά ότι η κορύφωση των κρουσμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα συνέβη στις 30 Μαρτίου, ενώ στην Κύπρο στις 5 Απριλίου. Στην ίδια έρευνα εκτιμάται ότι το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα θα συμβεί στις 13 Ιουλίου, ενώ το τέλος στη Κύπρο στις 25 Μαΐου.

🔹 Τα ΜΜΕ όμως παρέλειψαν να αναφέρουν τις επισημάνσεις των ερευνητών, οι οποίοι τονίζουν: «Αν και η πρόβλεψη που βασίζεται στην επιστήμη και τα δεδομένα στοχεύει να είναι αντικειμενική, είναι από τη φύση της αβέβαιη. Ένα πράγμα που είναι σίγουρο είναι ότι το μοντέλο, τα δεδομένα και οι προβλέψεις είναι ανακριβείς και ανεπαρκείς για να αντιπροσωπεύσουν πλήρως την περίπλοκη, εξελισσόμενη και ετερογενή πραγματικότητα του κόσμου μας.»
🔹 Όταν παρουσιάζεται ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα συνέβη στις 30 Μαρτίου, όπου τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξαν 56 κρούσματα, ενώ τις επόμενες ημέρες 31/3, 1/4 και 2/4 υπήρξαν αντίστοιχα 102,101 και 129 κρούσματα και πρόκειται περί οφθαλμοφανούς σφάλματος των ερευνητών, ποιος θα πιστέψει ότι το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα θα συμβεί στις 13 Ιουλίου;
🔹 Όταν η ίδια λανθασμένη εκτίμηση για την κορύφωση των κρουσμάτων στις 5 Απριλίου ισχύει και για την Κύπρο, όπου τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξαν 20 κρούσματα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες 1/4, 2/4, 3/4 και 4/4 υπήρξαν αντίστοιχα 58, 36, 40 και 30 κρούσματα, εγείρονται ερωτηματικά αν το τέλος της πανδημίας στην Κύπρο θα συμβεί στις 25 Μαΐου.
🔹 Όταν οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο καθορισμός ημερομηνίας λήξης είναι αυθαίρετος και το μοντέλο είναι περισσότερο για την εξήγηση της ιστορίας, παρά για την πρόβλεψη του μέλλοντος, στα ΜΜΕ κυριαρχούν οι βαρύγδουποι τίτλοι όπως «Αποκαλυπτική έρευνα για τον κοροναϊό: Πότε τελειώνει η πανδημία; - Τι θα γίνει στην Ελλάδα» ή «Πότε προβλέπεται το τέλος της πανδημίας στην Κύπρο», χωρίς να γίνει πριν ένας στοιχειώδης έλεγχος, τόσο για την κορύφωση του φαινομένου που είναι ήδη γνωστή, όσο και των σχολίων των ερευνητών.
🔹 Όταν οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν ότι κανένα μοντέλο δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει με ακρίβεια, την περίπλοκη, δυναμική και ετερογενή πραγματικότητα της πανδημίας, στα ΜΜΕ υπάρχουν δημοσιεύματα με τίτλους όπως «Στις 13 Ιουλίου η ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από την πανδημία» ή «Το πανεπιστήμιο δείχνει για την Κύπρο σε έρευνα με ακριβή ημερομηνία πότε τελειώνει η πανδημία».
🔹 Τέλος για το Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, το οποίο μας είχε αναστατώσει με τους 400 θανάτους που προέβλεπε για την Ελλάδα, οι ερευνητές σχολιάζουν: «Ωστόσο, ακόμη και η πιο αξιοσημείωτη μέθοδος πρόβλεψης από το IHME έχει βρεθεί με υψηλά σφάλματα, με δοκιμασμένα στη συνέχεια πραγματικά δεδομένα.»
🔹 Τα συμπεράσματα δικά σας!

Νίκος Καρδούλας*
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MSc Τηλεπισκόπισης UK
Συνταγματάρχης ε.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο κάθε σχολιαστής φέρει και την ευθύνη του σχολίου που γράφει και αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε συνέπειες εφόσον αυτό είναι υβριστικό η συκοφαντικό ή ελεγχόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε , εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σχόλιο που αναρτήθηκε τον προσβάλλει , τον συκοφαντεί κλπ. δεν επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στη διεύθυνση pikermirafinanews@gmail.com