Ραφήνα Πικέρμι, Περιφέρεια, Ελλάδα, Κόσμος, Αθλητικά, Πολιτισμός, Αγορά, Αγγελίες, Web TV

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα

610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Φωκά.
1363 - Οι κινέζικες επαναστατικές δυνάμεις των Κόκκινων Σαρικιών με επικεφαλής τον Τσου Γιουαντσάνγκ νικούν στη ναυμαχία της λίμνης Πογιάνγκ, σε μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της ιστορίας.
1537: Η πρώτη ολοκληρωμένη μετάφραση της Βίβλου στα αγγλικά τυπώνεται στη Ζυρίχη.
1582 - Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ εφαρμόζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η επόμενη ημέρα είναι η 15η Οκτωβρίου.
1669 - Πέθανε ο Ρέμπραντ, Ολλανδός ζωγράφος
1675: Ο ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χούιχενς πατεντάρει το ρολόι τσέπης.
1853: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Αρχή του Κριμαϊκού Πολέμου. (22 Σεπτεμβρίου 1853 με το παλαιό ημερολόγιο)
1862: Ανταρσία κατά του Όθωνα ξεσπά στην Ακαρνανία, με επικεφαλής τον Θεοδωράκη Γρίβα.
1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
1895 – Γεννήθηκε ο Μπάστερ Κίτον, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός
1903 - Γεννήθηκε ο Ερνστ Κάλτενμπρουνερ, Αυστριακός στρατιωτικός O  Ερνστ Καλτενμπρούννερ (Ernst Kaltenbrunner) υπήρξε Αυστριακός πολιτικός, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία των SS στη χώρα του. Αναρριχήθηκε σε διάφορα αξιώματα έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του Χίτλερ και μετά την κατάρρευση του ναζιστικού καθεστώτος δικάστηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης και καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.
Όταν ο Αυστριακός πρωθυπουργός Ένγκελμπερτ Ντόλφους δολοφονήθηκε, ο Καλτενμπρούννερ συνελήφθη για συμμετοχή στη δολοφονία. Η κατηγορία δεν έγινε δυνατό να στηριχθεί, ωστόσο καταδικάσθηκε σε εξάμηνη φυλάκιση με την κατηγορία της συνωμοσίας (1934). Το 1935 ο Καλτενμπρούννερ ανέλαβε την ηγεσία των αυστριακών SS. Είχε μεγάλη συμβολή στην ενσωμάτωση της Αυστρίας στο Γερμανικό Ράιχ (Anschluss) και για τη συμβολή του αυτή ο Χίτλερ τον προήγαγε σε Ταξίαρχο (Brigadeführer) των SS.
Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του έρχεται με τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ το 1942, αρχηγού της RSHA (Reichssicherheitshauptamt = Κεντρικό Γραφείο Ασφαλείας του Ράιχ), στο οποίο υπαγόταν και η Γκεστάπο. Για μικρό χρονικό διάστημα την αρχηγία της αναλαμβάνει ο ίδιος ο Χάινριχ Χίμλερ, το 1943, όμως, εμπιστεύεται τη θέση αυτή στον Καλτενμπρούννερ. Παράλληλα, λόγω της θέσης του, είναι ο προϊστάμενος των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης, με στενότερους συνεργάτες του τον Άντολφ Άιχμαν και τον Ρούντολφ Ες(Hoess), Διοικητή του στρατοπέδου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Η εξουσία του Καλτενμπρούννερ ενισχύθηκε ιδιαίτερα προς το τέλος του Πολέμου και ιδιαίτερα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου 1944, οπότε και απέκτησε άμεση πρόσβαση στον Φύρερ. Η επιρροή του στον Χίτλερ ήταν τόση, ώστε λέγεται ότι ακόμη και ο Χίμλερ τον φοβόταν. Πράγματι, είχε εξελιχθεί σε τρομακτική φυσιογνωμία, καθώς σε αυτό συνέβαλαν το ύψος του (2,01 μ.), οι ουλές στο πρόσωπό του (αποτέλεσμα κατ' άλλους μονομαχίας στα φοιτητικά του χρόνια, κατ' άλλους τροχαίου ατυχήματος καθώς οδηγούσε μεθυσμένος) και ο άστατος, κυκλοθυμικός του χαρακτήρας.
Με την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας ο Καλτενμπρούννερ έδωσε εντολή σε όλους τους διοικητές στρατοπέδων να εκτελέσουν τους κρατουμένους και στη συνέχεια να φύγουν από τα στρατόπεδα. Ο ίδιος πήρε ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος και πέταξε προς νότο. Αναγκάσθηκε, όμως, να προσγειωθεί και συνελήφθη από τους Συμμάχους. Δικάστηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης, κρίθηκε ένοχος για δύο από τις τέσσερεις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό. Η ποινή εκτελέστηκε την 1η Οκτωβρίου 1946.
1910 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης. Ο Παύλος Ηλία Νικολαΐδης ή καπετάν Ρακοβίτης (1877 - 1910) ήταν σημαντικός οπλαρχηγός Μακεδονομάχος από το Κρατερό (Ράκοβο) Φλώρινας.
Αρχικά συνεργάστηκε με τον Ευθύμιο Καούδη το 1905, με το σώμα του οποίου, έδρασε στην περιοχή του Περιστερίου. Συγκρούστηκε δύο φορές με Βούλγαρους κομιτατζήδες στο Κρατερό. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο σώμα του Γεώργιου Δικώνυμου Μακρή, ως υπαρχηγός. Το 1906 ο Γ. Μακρής τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη με Οθωμανούς στο Μεγάροβο Πελαγονίας. Έτσι ο Παύλος Ρακοβίτης ανέλαβε την αρχηγία του σώματος, καθώς κρίθηκε ο πιο άξιος να αντικαταστήσει τον Κρητικό αξιωματικό. Ως οπλαρχηγός έδρασε σε όλη την περιοχή της Φλώρινας, στα Κορέστια και στην Πελαγονία. Συνεργάστηκε επίσης με τον Γεώργιο Τσόντο (καπετάν Βάρδα) και τον Ιωάννη Καραβίτη σε διάφορες επιχειρήσεις αλλά και στη στρατολόγηση νέων εθελοντών από την περιοχή.
Στις 8 Οκτωβρίου του 1907, δολοφονήθηκε στο Κρατερό ο πατέρας του Παύλου Ρακοβίτη, Ηλίας από τις Βουλγάρικες ομάδες των Τράικο, Άτσεφ, Τζόλε Στόιτσεφ και Λεόντεφ, οι οποίοι είχαν επιτεθεί στο χωριό τη στιγμή που οι περισσότεροι άντρες έλλειπαν στην αγορά του Μοναστηρίου και αφού έκαψαν 70 σπίτια, δολοφόνησαν 3 γέροντες.
Ο Παύλος Ρακοβίτης ήταν γνωστός στο χωριό του και ως τρελοπαύλος, λόγω του ατίθασου χαρακτήρα του αλλά και λόγω του ότι έπινε υπερβολικά και γίνονταν επικίνδυνος. Ήταν γενναίος και αποφασιστικός χαρακτήρας. Φάνηκε αμείλικτος στους Βουλγαρίζοντες (έστω και από φόβο) συγχωριανούς του, γεγονός που δημιούργησε προσωπικές έχθρες. Ως οπλαρχηγός του σώματος του Γ. Μακρή, απέσπασε πολλές φορές χρήματα από τους κατοίκους του Κρατερού για την ενίσχυση του αγώνα, ενέργειες που τον έφεραν σε ρήξη με το Ελληνικό κέντρο.
Προσέφυγε για λόγους ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου διέμεινε για σύντομο διάστημα, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Μακεδονία, ως λαθρεπιβάτης γιατί καταζητούνταν για το φόνο δύο Βουλγάρων εκεί.
Στις 4 Οκτωβρίου του 1910 δολοφονήθηκε μέσα στο χωριό του από Οθωμανικό απόσπασμα κατ' εντολή των Νεοτούρκων και αφού είχε δοθεί αμνηστία.
Το 1960 στήθηκε προτομή του Πάυλου Ρακοβίτη στο χωριό του, Κρατερό Φλώρινας. Το 1999, στο Κρατερό ιδρύθηκε ο Φιλεκπαιδευτικός, Φυσιολατρικός και εξωραϊστικός σύλλογος Κρατερού "Παύλος Ρακοβίτης".
1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
1916: Γεννήθηκε ο Άντον Ρούπερτ, νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας και ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος του ομίλου που ανήκαν οι φίρμες Cartier, Dunhill, Peter Stuyvensant, Montblanc, αλλά και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). (Θαν. 18/1/2006)
1917: Γεννήθηκε η Βιολέτα Πάρα, χιλιανή τραγουδοποιός. (Gracias A La Vida) (Θαν. 5/2/1967)
1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
1923 - Γεννήθηκε ο Τσάρλτον Ήστον, Αμερικανος ηθοποιός
1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
1946 - Γεννήθηκε η Σούζαν Σαράντον, Αμερικανίδα ηθοποιός
1947: Πέθανε ο Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, γερμανός θεωρητικός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918. (Γεν. 23/4/1858)
1952: Τοποθετείται εξωτερικά σε ασθενή ο πρώτος βηματοδότης, που κατασκευάστηκε από τον δρ. Πολ Ζολ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
1955: Πέθανε ο Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος του Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του συμμοριτοπολέμου και πρωθυπουργός (1952-1955). (Γεν. 9/12/1883)
1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
1970: Πέθανε η Τζάνις Τζόπλιν, αμερικανίδα τραγουδίστριες της ροκ. (Γεν. 19/1/1943)
1982 - Πέθανε ο Στέφανος Χ. Στεφανόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1999 -Από τη σύγκρουση πούλμαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ και ενός φορτηγού στα Τέμπη, ανατρέπεται το πούλμαν και πέφτει σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 φίλαθλοι και άλλοι 27 να τραυματιστούν
2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.
2009 - Πέθανε η Μερσέδες Σόσα, Αργεντινή τραγουδίστρια

roykoymoykoy.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο κάθε σχολιαστής φέρει και την ευθύνη του σχολίου που γράφει και αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε συνέπειες εφόσον αυτό είναι υβριστικό η συκοφαντικό ή ελεγχόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε , εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σχόλιο που αναρτήθηκε τον προσβάλλει , τον συκοφαντεί κλπ. δεν επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στη διεύθυνση pikermirafinanews@gmail.com