Ραφήνα Πικέρμι, Περιφέρεια, Ελλάδα, Κόσμος, Αθλητικά, Πολιτισμός, Αγορά, Αγγελίες, Web TV

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ - ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ

Το ΄΄ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ΄΄ του μουσικοσυνθέτη και ενορχηστρωτή συμφωνικής και ελαφράς μουσικής ΣΑΚΗ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ γράφτηκε την 1/2/2004 για τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα, όπου συμμετείχε ως ο πρώτος μουσικοσυνθέτης εθελοντής, αναγνωρίζοντάς με εκτίμηση την προσφορά του στο πρόγραμμα εθελοντισμού, η Οργανωτική επιτροπή Ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004. 


Γιός του συγγραφέα-ποιητή και αθλητή ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ( 2ος στο γύρο Αθηνών και πρώτος στην κατηγορία του, τιμηθείς με αναμνηστικό μετάλλιο στο γύρο Αθηνών το 1938), ήταν απόλυτα φυσικό, να εμπνευσθεί ένα επικό εμβατήριο για το ιστορικό αυτό Ελληνικό άθλημα στη χώρα μας. 

Η σύνθεση είναι ενορχηστρωμένη για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία με σολίστες και το τέμπο είναι γραμμένο επάνω στον παλμό του δρομέα αθλητή, ώστε να μην αποδιοργανώνεται κατά την διαδρομή στο άκουσμα του εμβατηρίου. 

Ο στίχος αποτελείται από 42 λέξεις, όσα και τα χιλιόμετρα της Μαραθώνιας διαδρομής, συμπεριλαμβανομένης χαρακτηριστικές - ιστορικές φράσεις. Σκοπός της σύνθεσης ¨ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ¨ είναι να εκτελεστεί και να ακούγεται σε κομβικά σημεία της διαδρομής κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του αθλήματος και κυρίως στην έναρξη και στη λήξη του Μαραθωνίου δρόμου, κατά τον τερματισμό των πρώτων αθλητών, καθώς και τον τερματισμό των πρώτων Ελλήνων αθλητών, με απώτερο σκοπό να γίνει θεσμός. 

Σχετικές επιστολές – προτάσεις αφιλοκερδώς, έχουν γίνει κατά καιρούς επανειλημμένα και πριν από κάθε Μαραθώνιο, στους υπεύθυνους φορείς . ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ Χιλιάδες εξεκίνησαν απ΄ τη δική τους χώρα, σκοπό τους είχαν στη ζωή, πώς να ΄ρθη ετούτη ώρα. Το πνεύμα και η σκέψη τους στον Τύμβο Μαραθώνα, Ελλάδα, ΄΄ Νενικήκαμεν΄΄, Αθήνα, Παρθενώνα. Αγώνας δίχως έπαθλο, καταστροφή και δίνη, αγώνας δίχως πόλεμο, με σύμβολο Ειρήνη. 

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Α Κ Η Σ Κ Ο Υ Ρ Ο Υ Π Ο Σ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και έδωσε μέχρι σήμερα πολλές συναυλίες σε γνωστές αίθουσες κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και σε πολλά ιδρύματα αφιλοκερδώς. 

Σπούδασε στο Ελληνικό ωδείο Αθηνών καθώς και σε άλλα Ελληνικά ωδεία θεωρητικά παίρνοντας με άριστα παμψηφεί τα πτυχία ενοργανώσεως πνευστών οργάνων και διεύθυνσης μπάντας, καθώς και αρμονίας, αντίστιξης, φυγής και σύνθεσης. 

Συνέχισε στην Γερμανία στη σύνθεση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας. Έχει συνθέσει μέχρι σήμερα δύο συμφωνικά έργα: 

1. ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ , έργο επικό θρησκευτικής έμπνευσης (1974). Α΄ Διεθνές Βραβείο Interartia 2017. 

2. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (1978), εμπνευσμένο από την ομώνυμη τρίπρακτη έμμετρη τραγωδία φιλοσοφικού περιεχομένου του συγγραφέα ποιητή Σπύρου Κουρουπού. Και τα δύο έργα είναι γραμμένα για 100μελή ορχήστρα και 100μελή μικτή χορωδία. 

Έχει συνθέσει επίσης μουσικές για ντοκιμαντέρ, για σήριαλ, για θεατρικά έργα, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ύμνους, εμβατήρια και πλέον των 100 ελαφρών τραγουδιών. 

Συνετέλεσε ως παραγωγός εκπομπών στην ΕΡΤ-2 (1978-1990). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών ( 1999 – 2004). 

Είναι μέλος της ΕΜΣΕ από το 1984, και ο πρώτος μουσικοσυνθέτης εθελοντής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα.(ΕΜΒΑΤΗΡΙΟΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ) 

Είναι αναγνωρισμένος διεθνής συνθέτης και μαέστρος. Βραβεύτηκε με Α΄ Παγκόσμιο βραβείο 5 φορές στη Μουσική Σύνθεση, Διεθνής Διαγωνισμός Φεστιβάλ InterArtia 1/2/3/ 8/ και 12/2017.και έλαβε την τιμητική διάκριση Artist of the Year 2017. 

Συμμετείχε στο International Composition Competition '' Maurice Ravel '', Italy/Spain κατηγορία '' Live Full Orchestra '' το 2017/2018, πρώτος διακριθείς και τιμώντας επαξίως την Ελλάδα μεταξύ 50 χωρών στους Finalist, απονέμοντάς του Special Mention Composer, στην κατηγορία The Winners. Συμμετείχε ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο Πανελλήνιο διαγωνισμό μουσικής του Art & Art Magazine (3.10.2021), πλαισιώνοντάς τον με αποσπάσματα από τα συμφωνικά του έργα καθώς και στην απονομή βράβευσης κορυφαίων προσωπικοτήτων. 

Είναι επίσης αναγνωρισμένο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης. 'Άλλες μουσικές του δραστηριότητες: 

1. Εμφανίσεις και συνεντεύξεις σε: ΕΤ-1 και ΕΤ-2 ( Αποσπάσματα από συναυλίες του συνθέτη - Επικαιρότητες - Ο κόσμος του Πνεύματος και της Τέχνης), EPA-2, EPA-3 (Τρίτο πρόγραμμα), ΕΡΑ-4, ΕΡΑ-5 (Φωνή της Ελλάδας), Περιφερειακοί σταθμοί ΕΡΑ, LOVE RADIO, COOL FM,ΑΘΗΝΑ 9,84, MEGA CHANNEL,SKAI, TELE CITY TV. Radio Atlantis, Eν Λευκώ, Σιδηροδρομικοί σταθμοί ΜΕΤΡΟ . 

2. Ενορχήστρωση, διασκευή και προσαρμογή για το θεατρικό έργο Κοντινό πλάνο στο Φεστιβάλ Ιθάκης. 

3. Ενορχηστρωμένες συνθέσεις για ντοκιμαντέρ στο εξωτερικό (Γερμανία - Αυστρία) 

4. Συνεντεύξεις και αποσπάσματα εκδηλώσεων του από τα δύο συμφωνικά του έργα Πράξεις των Αποστόλων και Ο Άνθρωπος, καθώς και άλλων ενορχηστρωμένων συνθέσεων του για μεγάλη ορχήστρα και χορωδία στη BAYERISCHERUNDFUNK MÜNCHEN DEUTSCHLAND και 1e Progr.TV. 

5. Εμφανίσεις στην ΕΡΑ-4 ,ΕΡΑ-2, ΕΤ-1 και ΕΤ-2 με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια του και διάφορα βιντεοκλίπ στο You Tube. 6. Σήματα σταθμών (Περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ). 

Δ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο κάθε σχολιαστής φέρει και την ευθύνη του σχολίου που γράφει και αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε συνέπειες εφόσον αυτό είναι υβριστικό η συκοφαντικό ή ελεγχόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε , εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σχόλιο που αναρτήθηκε τον προσβάλλει , τον συκοφαντεί κλπ. δεν επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στη διεύθυνση pikermirafinanews@gmail.com